Po več kot 20 letih športne kariere smučarskega skakalca, se je prelevil v strastnega kolesarja. Robert je vsestranski športnik, kar nam razkrije v podkastu, čeprav prizna, da je kolesarstvo vzljubil do te mere, da je ostale športe malenkost zanemaril. Na kolesu želi predvsem uživati in se zabavati, pravi Kofirajder torej. Prisluhni!


Danes z mano Robert Kranjec. Včasih smučarski skakalec, sedaj pa navdušen rekreativni kolesar. Lep pozdrav.

Zdravo.

Ena kratka predstavitev samega sebe. Kdo si? Kaj počneš zdaj v tem trenutku? Vem da neke posebne predstavitve ne potrebuješ, ampak vseeno. 

Trenutno  sem zadolžen za skakalce, razvijam jim kombinezone. Drugače pa v prostem času probam biti čim več na kolesu.

Naslov našega podkasta je Kofirajd. Kakšno kavo rad piješ? Kakšno imaš rad, če jo sploh piješ?

Kavo z mlekom.

Kako to, da si se izmed vseh športov, ki so na voljo, vseeno odločil za kolesarjanje?

Nevem, že od nekdaj .. Tudi prej, ko sem bil mlajši, sem veliko kolesaril. Prej sem se ljubiteljsko ukvarjal z DH-jem, se pravi downhillom, pa sem moral nehati. Pa sem malo opustil kolo, tudi zaradi narave športa. Lani sem se začel malo več s kolesom ukvarjati. Prej sva s prijateljem Dežmanom hodila na Jošta in Krvavca, zdaj pa imava cestno kolo.

Imaš kakšne posebne treninge na kolesu ali so to zgolj samo vožnje?

Ne, nič. Nobenih posebnih treningov. Rad se vozim, rad se zabavam pri tem. To je to.

Je nenehna dieta takrat, ko si skakal oz. pazljivost pri hrani ostala tudi zdaj, ko se pripravljaš na kakšne kolesarske dogodke ali je to zdaj postranskega pomena?

Ja morem rečt, da glede na to, da sem bil 20 let v takšnem športu, ko sem moral ekstremno paziti na kile, je hrana zdaj približno ista. Razen tega, da zdaj pojem več ogljikovih hidratov. Da pa bi se pazil, se pa ne. Če sem bil takrat na strogi dieti, je to zdaj mačji kašelj.

Razumem. Verjamem, da je v prejšnih dneh že velikokrat bilo to vprašanje, ampak vseeno, tudi pri nas. Je kolesarjenje po Elizejskih poljanah pustilo kakšen poseben vtis?

Ja, morem rečt, da je bilo izjemno, da sem se sploh tam s kolesom peljal. Da je bila cesta zaprta in ni bilo nobenega noter. Ni bilo nobenega vstopa, jaz pa sem se lahko vozil kakor sem se želel. Eni so dirkali, jaz sem vse posnel in poslikal. Mislim, da česa takega ne bom več doživel.

Kateri so še športi, ki te poleg kolesarjenja navdušujejo oz. zapolnijo tvoj prosti čas?

Zdaj trenutno, če nisem kolesaril, sem šel teči. Upam, da bom zdaj čimprej tudi kakšno košarko. Odbojko imam zelo rad. Potrebno si je malo časa najti tudi za druge športe. Na momente sem mogoče res malo preveč v kolesarstvu.

Se je morda že zgodil kakšen padec na kolesu? Kakšna zanimiva prigoda?

Zaenkrat še ne.

Danes se boš udeležil nočnega Kriterija tukaj v Kranju. Se morda cilja na kakšne stopničke? Na kakšno drugo uvrstitev?

Pomota je, jaz bom za ograjo gledal (smeh).

Aja za ograjo, jaz sem mislil da boš tekmoval (smeh).

Ne, toliko nor pa še nisem (smeh).

Prej si že omenil, da se ukvarjaš z izdelavo oz. predelavo dresov za naše skakalce. Lahko pričakujemo v prihodnosti tudi kakšno izdelavo kolesarskih dresov?

Jah, dokler bo Kitajc tako poceni, ne bo šlo (smeh).

Imaš posebej nastavljeno kolo? Si že opravil kakšen bike fitting?

Ne, nimam. Za vse sem bil bolj samouk za začetek. Sem pa zmenjen, da se bom na to odpeljal. Ampak šele jeseni, ko bo čas za prilagajanje. Zdaj sem šel na dve dirki. Lahko da bo čisto drugače, kot mi zdaj paše in si ne bom nič dobrega naredil.

Da se vrneva nazaj na ime podkasta. Je morda kakšen izlet, ki bi ga še enkrat ponovil ali predlagal ostalim, ker ti je ostal tako v spominu da si si ga zapomnil kot Kofirajd?

Če imajo ljudje čas, potem naj gredo na Alpe. Ne na dirko, ampak po trasi. Ustaviš se na Jezerskem, na Pavličevem sedlu, v Logarski dolini, … Mislim, da je zelo lepa tura.

Res je.  Zadovoljen z zmagovalcem Tour de France?

V bistvu mi je bilo iskreno, ker ni bilo Rogljiča, čisto vseeno.

V smučarski oz. v skakalski reprezentanci si bil znan kot velik motivator. Še samo mogoče kakšno povabilo našim poslušalcem? Kakšen nasvet okrog kolesarjenja.

Pa sej za kolesarje mislim da ni kaj dosti za povedat, ker imajo dovolj motivacije. Veliko več kot pa jaz. Vsaj ti, ki sem jih jaz spoznal. Življenje je gibanje, pa naj se gibajo.

Najlepša hvala za ta pogovor.