Klemen Štimulak. Pred leti vrhunski kolesar, sedaj pa organizator kolesarskih potovanj. Koga drugega bi naj vprašal za nasvete in priporočila o načrtovanju kolesarskega izleta ali potovanja? Prisluhnite!


Klemen je leta 2013 zmagal na kronometru za državnega prvaka. Tudi na 21. dirki po Sloveniji je oblekel modro majico in je ni slekel.

Na eni izmed dirk po Sloveniji je tudi nisem slekel.

Bravo. Vse čestitke. Torej Klemen, jaz sem te predstavil, ampak vseeno kdo si, kaj počneš, ena kratka predstavitev.

V prvi vrsti se zadnja tri leta ukvarjam s kolesarskim turizmom. Organizacijo kolesarskih potovanj, kolesarskih izletov. Predvsem gre pri tem za potovanja v tujino na določene eksotične in določene manj eksotične, bolj komercialne variante .. Tour, Giro, Dolomiti. V bistvu vse od februarja do novembra na različnih relacijah. Pozimi v toplih krajih, poleti v hribih. To bi bilo to.

Da se naveževa na ime tega podkasta. Kakšno kavo imaš rad? Kakšno rad piješ?

Moja najljubša kava je espresso. To še je iz kolesarskih časov. Kot Italijan se lahko ustaviš, pomešaš, takoj spiješ kavo in greš naprej. Ni potrebe po slovenskem sedenju in čakanju in blebetanju.

Naj še samo povem kot zanimivost, da sva s Klemnom bila dogovorjena, da podkast posnameva v Franciji, pa se zaradi zelo ”okusne” kave pri francozih za to nisva odločila. (smeh) Okej, greva na glavo temo. Kolesarska potovanja. Naprimer začniva z razlikami med vikend izletom in tedenskim potovanjem. Kakšne so tiste največje razlike, ki bi jih izpostavil?

Največje razlike pri tem so, da za vikend potovanje je vsak malo bolj resen rekreativec vedno pripravljen. Medtem ko za tedensko potovanje je potrebno več načrtovanja in planiranja, ker je težko sedem dni kolesariti, zato je potrebno vmes imeti kakšno animacijo oz. počitek. 

S tem imaš zdaj že veliko izkušenj. Koliko časa traja načrtovanje izleta oz. potovanja? Koliko časa vzame tebi? Koliko časa predvidevaš, da bi lahko nekomu vzelo?

Samo načrtovanje potovanja je v prvi vrsti odvisno od tega ali smo mi kot organizacija na tej lokaciji že bili ali je to nekaj popolnoma novega. Če je nekaj čisto novega na eksotični lokaciji, ki ni v bistvu kolesarsko priznana destinacija za katero ni precej tematik že odprtih, potem vzame precej časa. Naprimer teden ali dva. V koliko pa se to gre za enodnevne izlete oz. ena do tri dnevne izlete, kjer smo že bili, kjer terene že dejansko v nulo poznamo, so pa stvari v bistvu pripravljene v nekaj dneh. Je pa pri tem razlika, če to pripravlja nekdo sam zase, se lahko nivo tega tudi spremeni oz. zniža. Načeloma je stvar v tem, več časa nekdo vloži v to, boljši je končni produkt.

Da kar navežen na tole. Prejšnji teden smo bili v Franciji. Trajalo je 5 dni. Koliko časa, če se morda spomniš, ti je vzelo načrtovanje tega?

Načrtovanje potovanja na dirko po Franciji mi je vzelo .. težko je točno definirat, ker je vmes še en kup motečih faktorjev, ki pripravo zmotijo. Ampak načeloma je bila stvar pripravljena v tednu dni. Je pa Tour specifika, ker je ogromno faktorejv, ki lahko vplivajo na samo izvedbo potovanja. Tukaj smo tudi videli en kup improvizacije. Težko je na ogledih dirk splanirati vse na točne ure in da je vse jasno v naprej.

Vse skupaj je seveda povezano s sredstvi oz. stroški. Je pametno narediti prej plan, koliko denarja imamo za porabiti ali kako se to načrtuje?

Za načrtovanje je v prvi vrsti potrebno imeti v glavi koliko kilometrov na dan je človek pripravljen prekolesariti. Če ne kilometrov, je potrebno imeti v glavi koliko višinskih metrov je kolesar pripravljen prekolesariti. Moremo vedeti da 100km v Prekmurju je popolnoma nekaj drugega kot pa 100km že v Istri ali Bovcu. To je prva stvar na katero je potrebno biti pozoren. Potem se je treba odločiti v kakem budgetu oz. ali želimo nekaj privarčevati s spanjem v apartmajih ali pa se vzame hotel in imamo na voljo vso udobje hotela.

Je pomembna tudi izbira kolesa? Absolutno je (smeh). Izbira kolesa je absolutno pomembna. Imaš kakšne predloge, nasvete za naše poslušalce.

Za poslušalce je v prvi vrsti nasvet seveda izbira kolesa. Vedno pred potovanjem oz. pred dnevi, ko se veliko kolesari se ne vsesti na popolnoma novo kolo oz. na kolo, ki ga telo ni navajeno, ker lahko pride do raznih poškodb mišic in sklepov.  Druga stvar pa bi bila, da se pred odhodom na takšno potovanje (teden ali dva), preizkusi vsaj nekaj podobnega (količino kilometrov in količinsko višinskih metrov). Da potem kolesar ve, da bo to stvar preživel.

Kaj svetuješ okrog prtljage? Jaz vem za sebe, da sem za Francijo vzel veliko preveč kot sem potreboval, ampak tu je vedno tisti ampak. V primeru, da bi karkoli šlo narobe pa bi bil preskrbljen.

V primeru, da bi karkoli šlo narobe bi lahko tam ostal tam še en teden, to je res.

Po vsej vrjetnosti… (smeh)

Kar se tiče prtljage. Veliko je odvisno od tega ali si človek organizira svoje potovanje od točke a. Da je lociran vedno na eni lokaciji in vedno potuje v eno smer in nazaj. V glavnem, da se vedno vrača na točko a. Takrat ni omejitev. Je omejitev vozilo v katerega je prtljago treba spraviti. V kolikor pa se potuje iz točke a v b, iz b v c, iz c v d, potem pa je to prtljago (v primeru, da ni spremljevalnega vozila, da ne potuješ z ekipo na tekmi.si … epp končan) potrebno zoptimiziratiin vzeti s seboj v prvi vrsti lahka, ampak tudi topla oblačila, če ste v hribih. Za vroče dele dneve pa zračna oblačila.

Tukaj imam napisano izbira prenočišča. Je bolje spati na eni lokaciji in se iz te lokacije voziti ali ne oz. od česa je to odvisno?

Po mojem mnenju, kar se tiče spoznavanja pokrajine v katero se odhaja in samih krajev je sigurno boljše, da se seliš iz točke a v b, iz b v c, iz c v d. To bi v praksi pomenilo, da začnemo v Kopru, prvi dan gremo do Postojne, naslednji dan do Ljubljane, tretji dan do Bleda, četrti dan do Kamnika in peti dan do Celja in tako naprej. Naenkrat lahko vidimo dosti večje področje, je pa minus in plus pri tem, da spoznamo več krajev ne vzamemo pa si za njih dosti časa. Je pa v bistvu to seljenje iz a v b v c organizacijsko seveda težje izvedljivo, zato večina za organizacijo lastnih potovanj (ne v organizaciji turistične agencije), potujejo v točko a in potem delajo krožne ture okrog te točke.

Potovalno zavarovanje oz. varnost. Kaj bi morda lahko tukaj svetoval? Absolutno se splača zavarovati v primeru, da gre kaj narobe.

V prvi vrsti svetujem dodatno zavarovanje za tujino, ker nesreča nikoli ne počiva. Tudi, če je kolesar silno pazljiv se še vedno lahko zgodi, da gre kaj narobe. Pogosto se dejansko zgodi, da avtomobil izsili kolesarja, da kolesar zavije v jamo … Zavarovanje je zagotovo pametna stvar in naložba ob enem.

Eno “tricky” vprašanje. Kakšne so bile tiste najhujše komplikacije na katere si naletel na svojih potovanjih. Nekaj, kar se ti je res vtisnilo v spomin.

Bi lahko rekel, da sta dva tipa. Eno je padec kolesarke in zdravstvene težave starejšega kolesarja. Na tej točki stvar rešuješ, kakor jo pač lahko. Druga, takšna zelo neljuba pa se je zgodila ta vikend (smeh). Kot že sam veš je bil zemeljski plaz 500 m od avtomobila, toča, prekinjena etapa Toura. To so dosti neljube situacije že, če samo pomislimo kolikokrat v zgodovini je odpadla etapa Toura. Jaz še vedno nisem šel pogledati statistike, ampak morem reči, da precej malokrat in ravno pri nas se je to zgodilo.

Še morda kakšen nasvet glede praktičnosti? Morda kakšne stvari na katere ljudi ne pomislijo v štartu pa so se izkazale na potovanjih kot super stvar.

Super stvar je, vsaj jaz to vidim, pri kolesarjih, če jih nekdo stalno sili, da jedo in pijejo. Potrebno je ogromno jesti in piti, saj se s tem poveča tudi domet samega kolesarjenja. Vsi smo navajeni premalo jesti in piti, zato se naša ročna prej zategne. Na naših potovanjih se vmes naredi pavza. Vedno pravim, da naj jedo in pijejo. Če se v bistvu vmes človek ustavi pa dosti jé in pije, se mu bo tudi domet povečal. To je ena stvar. Druga pa, če je nekdo na kolesarskem potovanju nekje 800km od doma vedno poudarjam, da je to ”once in a lifetime experience”. Zato predlagam, da ne gledat samo v pulzmetre, števce itd., ampak dvignite glavo in naredite kakšno sliko in uživajte v tem. Uživajte v kraju kjer ste, ne v naklonu, ki vam ga ponuja vzpon.

Si zadovoljen z zmagovalcem Toura? Si pričakoval, da bo Egan Bernal zmagal?

Nisem pričakoval, da bo zmagal Egan Bernal. Pričakoval sem zmagovalca iz te ekipe, iz bivšega Sky-a. Bi rajši imel zmagovalca iz kakšne druge ekipe. Tudi, če bi zmagal Alaphilipe bi bilo super.

Kateri je tvoj ultimativni Kofirajd in bi ga predlagal drugim?

Predvsem ulimativni kofirajd je za mene še iz časa poklicnega športa kolesarjenja. Tisti dan v tednu, ko se greš peljat za eno uro pa te ni doma cca. štiri ure, ker vmes sediš tri ure na kavi. To bi bil ultimativni kofirajd. Če pa danes gledamo, pa je ultimativni kofirajd neka bolj resna vožnja, kjer se lahko dvakrat ali trikrat ustaviš, spiješ espresso in greš naprej. Meni ena izmed najljubših tras je v mojem lokalnem okolju iz Dobrne na Sleme. To je v bistvu prelaz med Štajersko in Koroško. Spust na Koroško, levo na maloobmejni prehod, v Avstrijo do Dravograda … Graška gora in povratek nazaj na Dobrno. Vmes v Avstriji sicer ne pijemo kave (smeh). Je pa v bistvu lep in zahteven krog s priložnostmi, da se lahko ustaviš.

Za konec še enkrat zahvala, da si si vzel čas, da sva spila kavo, se pogovorila. Še kakšno povabilo poslušalcem? Še zadnje besede iz tvoje strani.

Zadnje besede iz moje strani Pridno kolesarite, uživajte na kolesu, ne preveč gledati merilne naprave na vašem kolesu. In pridite kaj z nami okrog.