Dejan je kolesar. Svojo športno pot je pričel leta 2000, končal pa leta 2009. Izkušenj mu ne manjka, čeprav ne tekmuje več. Sedaj nastavlja kolesa. In v tem je dober. Tako pravijo vsi, ki so ga že obiskali. Prisluhni njegovim nasvetom in razlagi, zakaj je bike fitting sploh pomemben in kje lahko morda pomaga tebi.


Danes z mano Dejan Vračič. Dejan dela bike fitting-e in še mnogo drugih stvari.

Zdravo.

Kaj počneš? Kdo si? Ena kratka predstavitev.

V bistvu sem kolesar, to je prva stvar. Kolesar po srcu in duši. Imam srečo, da opravljam tako delo, ki ga rad opravljam in z veseljem. In še s tem hkrati pomagam kolesarjem.

Snemava podkast Kofirajd. Kakšno kavo rad piješ? Kakšno imaš rad?

Čisto odvisno. Nimam najbolj priljubljene kave. Samo da je kofein.

Samo, da je kofein, super (smeh). Greva na glavno temo – bike fitting. Kako bi to razložil? Kaj je bike fitting?

Bike fitting je širok pojem. Za mene je bike fitting, da se kolo nastavi na mere kolesarja. Torej, da se vredu počutimo na kolesu, da ne pride do poškodb in da dobimo maksimalni izkoristek energije. Z eno besedo, da uživamo na kolesu.

Nekdo, ki se odloči za bike fitting, malenkost si že razložil, pa vseeno. K čemu vse pripomore? Kako bi nekoga prepričal, da se odloči za bike fitting?

Različni ljudje prihajajo na bike fitting. Nekateri iz radovednosti, nekateri prihajajo, ker imajo novo kolo in bi si ga radi nastavili na svoje mere. Večina jih prihaja s problemi, ki bi se jih želeli rešiti ali odpraviti.

Na spletu sem prebral in če se morda ti strinjaš s tem. Nekateri priporočajo bike fitting pred samim nakupom kolesa. Koliko je to smotrno?

Imam ogromno telefonskih klicev in dobivam veliko mailov, ko mi pišejo stranke in kolesarji, kaj jim priporočam, kakšno velikost kolesa naj kupijo. To je zelo delikatno, neprijetno vprašanje, ker načeloma, ko gremo v trgovino pride prodajalec, vpraša koliko smo visoki in pogleda v tabelo ter ti na podlagi višine določi velikost okvirja. To je včasih zanesljivo, včasih pa je to zelo nezanesljiv podatek. Pri sami izbiri kolesa so važni tudi drugi faktorji (višina, dolžina ekstremitet, fleksija, stare poškodbe, nove poškodbe). Skratka veliko stvari, ki vplivajo na samo geometrijo kolesa. Jaz priporočam fitting pred izbiro kolesa. Idelano je, da se pride s samim kolesom, ki ga kolesar ima in uporablja. Na fittingu potem dobimo številke in mere, ki nam potem pomagajo pri nakupu naslednjega kolesa.

Omenil si nekatere izraze, ki jih prvič slišim. Na kakšen način poteka bike fitting? Kaj vse se na bike fitting-u naredi?

Prvo se dogovoriva za termin. Potrebno si je rezervirat kakšne dve do tri ure časa.  Na samem fittingu se naredi kakšna kavica, da se lahko spoznam s stranko. Pomenimo se o problemih in težavah na kolesu. Potem pa se gre na meritve. Naredimo en takšen mali zdravniški pregled, kjer se poberejo vse mere kolesarja (če so kakšne poškodbe, dolžina mišic, …). Skratka telesne karakteristike, ki so nam zelo v pomoč, ko nastavljamo samo kolo. Ko dobimo te mere, potem se gre šele na kolo – se začneš vozit. Včasih sem delal statično, torej v statiki z analognimi metri. Sedaj pa smo že nekaj časa posodobjeni, smo investirali v novo opremo in delamo vse elektronsko. Številke in podatki so veliko bolj natančni. Sedaj vidimo praktično vse kar se dogaja s kolesarjem. Tudi mere, ki jih dobimo na sami meritvi (na pregledu) velikokrat sovpadajo s številkami, ki jih dobimo z računalniškimi meritvami. Delo je zdaj za mene veliko lažje in natančnejše. Veliko bolj lahko pomagam kolesarjem.

Omenil si, da se je potrebno dogovoriti za termin in vse ostale stvari. Kaj pa je dejansko potrebno prinesti na bike fitting, zraven kolesa?

Kolo, kolesarska oprema (majčka, hlačke), čevlje. Če ima kolesar več čevljev, ki jih uporablja za različne priložnosti, se nastavijo vsi čevlji. Tudi, če ima kakšno staro komponento, ki bi lahko bila v pomoč pri sami nastavitvi, prinese zraven. Če vidimo, da jo lahko uporabimo, jo uporabimo, če ne, imam jaz vse komponente in lahko na licu mesta kolo ”porihtamo”, da je tako kot mora biti. 

Katere komponente vse se zamenjujejo? Je to samo sedež, krmilo? Še kaj drugega?

Zamenjajo se lahko ploščice na čevljih (obstajajo z različnimi koti – vsak kot ni primeren za vsakega kolesarja), vložki, sedež (je najbolj pomembna stvar na kolesu, tukaj je največ sprememb). Na sprednjem delu je krmilo, nosilec krmila, nastavitev ročk, … Kar nekaj stvari se lahko zamenja, če je seveda potrebno.

Omenil si vložke. Kaj so tiste stvari, ki jih zamenjava vložkov doprinese oz. spremeni? V katerih primerih se zamenjajo?

Na kolesu, ko delamo pozicijo in poskušamo, da dobimo kolena čimbolj ravno (boljši prenos energije, čim manj opletanja levo in desno), pri pronacijah, pri različnih kotih stopal nam vložki lahko koristijo, pri mrtvenju stopal, bolečinah v stopalih, (levo in desno stopalo sta redko enaka, zato obstajajo klasični vložki in vložki narejeni po meri – unikatno za levo in desno stopalo), podpora stopalnega loka. To je kar važno. Kolo ima tri stične točke (čevlji, sedež in ročke). Na te tri dele se polaga največ pozornosti.

V katerem primeru bi recimo nekomu rekel, da mu ne moreš nastaviti kolesa?

To se je že parkrat zgodilo. Naprimer: Prišla je stranka in smo se pogovorili kje so problemi. (bolečine v dlaneh, rokah, vratu, hrbtu). Pogledam stranko, pogledam kolo in sem žal moral reči, da ne morem narediti bike fittinga, ker je kolo preveliko in ga ne moremo toliko skrajšati, da bi se lahko normalno, brez kakšnih težav še lahko vozilo.

Torej, da si ljudje kupijo preveliko kolo?

Kupijo, dobijo prodano. Kakorkoli. Se dogaja.

Nekatere stvari se da rešiti z bike fittingom tudi, če je kolo malenkost preveliko ali premajhno. Piše tudi, da bi naj fajfica, ki je krajša kot 5 cm, bila že malenkost nevarna za ”handlanje” kolesa. Nekateri pravijo, da krajša kot je, težje je krmilit.  

V teoriji drži. V praksi sem tudi že ”montiral” krajše od 5cm, ker stranka ni želela zamenjati okvirja. Ni sicer veliko stranskih učinkov. Res je, da je vse bolj direktno, kolo je malo bolj nervozno. Seveda je priporočljivo zamenjati kolo ampak, če stranka ne želi, ”zmontiramo” tudi krajše fajfice od 5cm.

Nekdo je prišel, opravil fitting in potem, ko je šel na kolo se mu je zdelo, da neke stvari ne ”štimajo”. Kaj v tem primeru? Se oglasi nazaj? Se pogovorita?

Tako. Na fittingu se opravi nastavitev kolesa na dotične mere kolesarja v tistem trenutku. Odvisno kakšne spremembe sploh delamo. Spremembe so lahko ugodne, ki so lahko že takoj vredu in ni nekega dramatičnega vpliva na sam potek kolesarjenja. Lahko pa naredimo tudi take spremembe, ki so zelo invazivne in kolesar rabi dlje časa za dobro adaptacijo. Če se pojavijo kakšni naknadni problemi oz. kaj takega, jaz točno vem kaj sem naredil. Stranka pride na kontrolo in se lahko vrne tudi dvakrat ali trikrat. Moj cilj je, da kolesar, ko gre od mene, vozi tako kot treba. Torej, da uživa in ne pride do bolečin. Če je tekmovalec, da dobi tudi tisti maksimalni izkoristek energije.

Preko palca, koliko časa traja, da se navadiš na kolo po bike fitting-u?

Čisto odvisno. Imam primere, ko mi po treh vožnjah pišejo kako so zadovoljni in kako je vse super. Pri kolesarju, ki kolesari na novo je idealno, da si takrat nastavi pozicijo in se telo navadi v štartu na pravilno pozicijo. Nekdo, ki že dlje časa vozi kolo, bolj čuti tiste spremembe, ki smo jih naredili in rabi telo dlje časa, da se navadi. Načeloma, če nastavimo tako kot treba, torej ugodno pozicijo, na dolgi rok nekih težav ne bi smelo biti.

Bike fitting za odpravo bolečin. To si na začetku že omenil. Kaj so tiste bolečine, ki se jih da na bike fitting-u brez težav odpraviti?

Brez težav, to je taka dobra beseda (smeh). Vsako telo je drugačno. Vsako telo tudi drugače reagira na spremembe. Vsako telo je unikatno in drugačno. Vsakim kolesarjem, ki pride k meni, ne moremo delati po neki ”šabloni”. Vsak kolesar je izziv za sebe. Največ jih pride s problemi zaradi bolečin v dlaneh, mrtvenje dlani, bolečine v ramenih, vratu, zgornjem in spodnjem delu hrbta, sedež (to je kar delikatna stvar, predvsem pri ženskam), kolena, stopala. Bom rekel, da večina stvari se da zelo lepo rešiti z bike fitting-om. Če so kakšne telesne nepravilnosti, anomalije, jaz nisem zdravnik in ga potem napotimo dalje k določenmu strokovnjaku, ki uredi te stvari in se potem stranka vrne.

Velikokrat omenjaš sedež. Katere stvari so pri sedežu sploh pomembne oz. kako se spreminjajo na vsakega posameznika?

Pred leti ni bilo velike izbire sedeža. Takrat so bili 130 mm sedeži na vseh kolesih in to je to. Če te je kaj bolelo, si pač potrpel. Dandanes se tehnologija razvija. Zelo veliko strokovnjakov dela na tem področju (nove oblike sedežev, širine). Jaz bom rekel tako: ”Ni vsak sedež za vsako rit”. Jaz imam tudi eno testno floto sedežev in potem za vsakega uporabnika najdemo idealni sedež. Problem je mogoče pri ženskah, ko je malo drugačna struktura. So izziv.

Nekdo, ki se super počuti na svojem kolesu potrebuje bike fitting ali ga ne potrebuje?

Zadnje čase sem imel veliko takih, ki pridejo k meni in mi povejo, da se super počutijo na kolesu in jih nič ne boli, ampak bi vseeno radi preverili pozicijo, da ne bi prišlo kasneje do kakšnih problemov. Jaz si prizadevam, da vsak, ki kupi kolo in ga pelje iz trgovine, bi moral takoj na začetku opraviti nastavitev kolesa (da se telo navadi že na začetku na pravilno pozicijo). Ve v bodoče kakšno kolo potrebuje, ve kakšno širino sedeža potrebuje. Na začetku dobi potrebne informacije za nadaljnjo kariero kolesarjenja. Če se kaj na telesu spremeni  (stranke pridejo po letu ali dveh nazaj, ker se je fleksija spremenila, kakšna poškodba), se mora tudi ponastaviti. Tudi, če se novo kolo dokupi, se te mere prenesejo. Pride nazaj in se še enkrat premerijo določene stvari in se kolo nastavi na mere.

Kaj bi recimo izpostavil kot tisto največjo napako, ki jo lahko ljudje naredimo? Naprimer, ko si sami nastavljamo kolo. Kaj je tisto napačno prepričanje, ki ga imamo, ko si nastavljamo kolo?

Včasih, ko sem bil tekmovalec ni bilo teh nastavitev – kaj bi dal za te nastavitve takrat. Kaj je bilo takrat: Dobil sem novo kolo, nove čevlje (vsako leto), nimaš mer zapisanih, vzameš imbus ključ, greš na vožnjo in si nastaviš po občutku. Zelo važen je občutek na kolesu. Jaz vsakemu predlagam, da poslušajo svoje telo. Če je kaj takega neprijetnega, nepravilnega – ni neke instant formule kaj narediti na kolesu, ampak že občutek na kolesu na pove, če je kaj narobe. Če kaj pritiska na sedež, če roke bolijo, vrat, hrbet, kolena, … karkoli, je že prvi podatek (alarm), da nekaj ni vredu na kolesu. V tem primeru bi vsekakor vsakega napotil na nastavitev. Nastaviš enkrat in imaš mir do kadar voziš kolo.

Nastavitev blokejev na čevljih. Vem, da je zelo pomembna, vem tudi kako težko jih sam nastaviš, vsaj jaz. Koliko je to pomembno pri bike fittingu? Kaj nastavljaš z bloki? Kaj spreminjajo?

Čevelj, sedež, dlani. To so tri stične točke kolesarja in kolesa. Tukaj mora res biti vse nastavljeno pravilno. Pri blokejih imamo različna pedala, različne ploščice, različne kote ploščic (je kar poplava na tržišču). Kako izbrati sploh pravilne. Pri ploščicah vplivajo tudi čevlji. Tukaj je ena znanost za sebe. Sicer ni pravila. Nastavlja se na vsakega kolesarja posebej (na njegove telesne karakterisitike) Naprej, nazaj, levo, desno, kot, se uredi žal na fittingu.

Je odvisno od vsakega posameznika.

Tako.

Nastavitev za različna kolesa. Recimo tiratlonska, cestna, gorska, … Kako se tukaj bike fitting razlikuje?

Sigurno se razlikuje. Pozicije so drugačne na kolesih, drža je drugačna, namen kolesa je drugačna, podlaga je drugačna. Tako da se tudi nastavitev razlikuje. Cestna, kronometer kolesa so že v osnovi dosti nižja pozicija, agresivna, aerodinamična. Tukaj moremo biti še posebej pozorni kaj se dogaja s hrbtom, vratom, ramenskim oboročem, medenica drugače sede – rotira. Za cestno, kornometer kolo in gorsko kolo je nastavitev čisto drugačna.

Da se navežem na podkaste. Vem, da velikokrat to omenjam, ampak fantje iz Pulse performance so res aktivni po celotni Sloveniji. Vem, da ste tudi vi sodelovali. Na kakšen način?

Ja, ja. Občudujem njihovo delo in njih spremljam. So fejst fantje z ogromno zananja. Imeli smo projekt, ko smo preverili in nastavili kolo lanskega zmagovalca Vršiča, Christiana Greenfielda. Sodelujemo v različnih stvareh (treningi, nastavitev kolesa). V Mariboru jim posojam tudi prostor za testiranja.

Koga si si najbolj zapomnil oz. koga vse si ”sfittal” (da ga poslušalci in jaz poznamo)?

Slovenija je kar mala in se kolesarji med sabo kar dobro poznamo. Ne samo iz kolesarskega sveta, ampak tudi iz drugih športov oz. sfer. Kar nekaj fantov iz Adria mobila. Zdaj trenutno vročega kolesarja takrat, ko še je vozil za Adrio mobil, sem ga imel še pod sabo. Sedaj je vse podrejeno Jumbotu in verjetno ne pustijo več, da bi si kje druge ”sfittal”. Kakšne smučarke ase: Klemna Kosija, Boštjana Klineta. Enega znanih televizijskih voditeljev, Markota Potrča, ki tudi zelo dosti kolesari. Ljudje kar prisegajo na to, da si nastavijo in uživajo in imajo mir na kolesu.

Kaj je tvoj ultimativni Kofirajd? Trasa, ki si si jo zapomnil za vedno in bi jo predlagal drugim, ker ti je tako ostala v spominu.

Trasa, huh, to je zdaj težko. Jaz izhajam iz tekmovalnih vod. Tukaj je prej vse drugo (trening, intervali in vse ostalo). Ni bilo časa za sproščanje in razglede. Zdaj, ko sem par let v tekmovalnem pokoju začenjam uživat na kolesu. Za mene je gorsko kolo, narava, brez avtomobilov, prečaknje čez Pohorje po planinskih poteh (sicer uradno ne bi smel iti po njih), ustaviti se na kakšni koči, spiti kakšno kavo, Coca-Colo, narediti 100km, več kot 2000 višincev. To je moj ultimativni Kofirajd.

Še morda kakšno povabilo s tvoje strani ali kaj bi sporočil našim poslušalcem.

En najlepših športov kar jih poznam in vedno več jih prisega na kolo. Tukaj nimate kaj za zgrešit, samo zasvojilo vas bo.

Super, najlepša hvala Dejan.