Veriga, zavore, gonilni ležaj, amortizer, krmilni ležaj, itn. Vse to so komponente za kolo, ki jih ima Alen v malem prstu. Kot sam pove, so tekmovanja in ljubezen do kolesarjenja prerasla iz hobija v to, kar dela z veseljem in užitkom. Alen je res “zakladnica znanja”. Prisluhni podkastu, kjer verjamem, da se boš veliko naučil/a.


Danes v moji družbi Alen Šumandl. Alen ima svoj servis Premium wrok shop. Za vse tiste, ki ste morda že zasledili oz. to videli. Alen lep pozdrav.

Pozdravljen.

Takole. Kdo si. Kaj počneš? Kaj te polek servisiranja koles še zanima, osrečuje oz. veseli?

Nekateri me že poznate, nekateri še ne. Sem Alen Šumandl. V bistvu se že celo življenje ukvarjam s kolesi. Kot otrok sem začel dirkati z BMX-i, kasneje forcros, še kasneje v spustu downhill. Zadnjih deset let sem dirkal predvsem v spustu (downhillu). Od tega je tri leta. Nekaj tekem svetovnega in evropskega pokala.. Potem pa je v bistvu moj šport začel prehajati v mojo službo oz. nekaj s čemer se preživljam. Seveda sem servisiral že vzporedno s tekmovanjem. Zadnje čase pa je na žalost časa vedno manj za hobij in vedno več za delo.

Kakšo kavo rad piješ?

Belo kavo.

Danes pijeva Cold brew. Kako se ti zdi? Bo vredu? Bo za spiti?

Super. Bo.

Glavna tema je torej servis koles. Pa mi povej (jaz sem si nekaj opornih točk pripravil), na kaj morajo biti kolesarji pozorni oz. na kaj morajo paziti, da ne pride do večjih poškodb kolesa oz. delov kolesa?

Vsekakor kdaj pa kdaj kolo pripeljati na servis pa ni nujno, da se kolo pusti tam. Če imaš dobrega serviserja ti mogoče kolo samo na hitro pregleda in da kakšen nasvet (kako boš sam preprečil kakšne večje napake). Mislim, da reden obisk mehanika lahko sigurno prepreči. Super je imeti mehanika, ki ti poda mnenje in pove na kaj je potrebno biti pozoren. Ne vedno veliko računat, ampak včasih dati samo kakšen nasvet, ki bo stvar dolgoročno pocenil.

Kako sam vzdrževati kolo čimbolje? Kakšen nasvet bi tukaj dal?

Prvo bi povedal, da si lahko veliko škodo naredimo s pranjem kolesa. Seveda moramo gledati, da imamo kolo vedno čisto. Dostikrat je dovolj, da ga enostavno (po domače) potegnemo s krpo zaradi tega, ker najbolj delom kolesa škoduje voda. Če pri pranju nismo pazljivi, dejansko s pranjem naredimo več škode kot koristi. Sam osebno kolesa večinoma perem z visokotlačnim čistilcem, ampak moreš vedeti kako to narediti. Oprati na hitro, od daleč, ne v ležaje, amortizerje in potem dejansko kolo opereš s tisto meglico. Uporabiš minimalno vode, ker če že z vrtno cevjo opereš kolo, porabiš veliko vode in natočiš vodo v vse luknje. Vsi ležaji so v vodi, kar dolgoročno povzročiš stroške in razne čudne zvoke katera spuščajo kolesa. To je ena stvar. Drugače pa probati obdržati čisti pogon. Mogoče pred vsako vožnjo verigo namazati in počakati minuto, vzeti krpo, obrisati do suhega. Namreč veriga mora biti mastna med členi in ne cela. Lepi prah, blato in vse ostalo. Amortizerji bodo hvaležni, če vsake toliko obrišemo s krpo prah iz njih in porabimo mazila in spreje v ta namen, da lahko dolgoročno precej prihranimo pri servisu.

Okej. Zanimivo. Torej tisti videi, ki jih vidimo po Youtube kjer z visokotlačnim od blizu .. (smeh) Se tisto odsvetuje?

Ne. Še enkrat poudarjam. Z visokotlačnim čistilcem moraš znati oprati kolo. Vsekakor ne hoditi blizu s šobo in če pod kakim napačnim kotom uporabimo visokotlačni čistilec lahko ”komot” vodo brizgnemo v amortizer in naredimo veliko škodo. Tako da od daleč, na hitro in bo delovalo.

Katere stvari lahko uporabnik doma sam reši? Pranje, mazanje verige .. Še je mogoče kaj takega?

Odvisno koliko je kdo tehnični tip (smeh). Se pravi imamo ogromno strank, ki si kolesa zelo uspešno servisirajo. Bolj kot ne sami in pridejo samo za težje in bolj kompleksne stvari. Kakšno menjavo ležajev, generalni servis vzmetenja … Vse ostalo delajo sami in to več kot uspešno. Žal pa tudi večkrat vidim, da pri malih stvareh gredo stvari narobe. Mislim da vsak, ki ima boljše in dražje kolo bi moral znati vsaj kolo sam očistiti, namazati verigo. Mogoče iti do serviserja, da mu pokaže kdaj vidi kdaj so zavorne obloge proti koncu (da sam ve kdaj zamenjati zavorne obloge). Preden je po domače ”pleh po plehu” in je potrebno zamenjati še diske in vse ostalo. Svetujem, da se oglasi stranka pri kakšnem mehaniku in vpraša za mnenje pa mu bo pokazal ”simpl” stvari spremljati, da ni za njih prepozno. Marsikaj lahko narediš sam, če je volja in znanje.

Kaj bi bil absolutni NE? Nekomu se recimo zdi samoumevno, da lahko sam popravi zelo težavno stvar pa potem s tem naredi veliko škodo. Kaj bi bilo to, če ti pade na pamet?

Največkrat so to amortizerji. Najbolj delikatna stvar. Vedno več jih je, vedno dražja kolesa imamo, vedno dražji so amortizerji. Gorsko je zdaj polno vzmeteno in tam je stvar, da rabiš kar dosti posebnih in specialnih orodij, specialnih masti. Dostikrat dobim na servis kakšno zmentenje že v kosih. Nekdo se ga loti, razstavi in potem vidi da nima pravih orodij in nima znanja. Tega nimam rad, ker potem dostikrat se še kakšen del vmes na poti k meni izgubi. Tako da ja, mogoče največ tukaj.

Kakšna bi bila razlika med servisom za cestno kolo, mounatin bike, enduro, mestno kolo, bmx, …?

Pri cestnem kolesu se daje ves poudarek ponavadi na pogon. Zaradi tega, ker zavore sicer potrebuješ na cestnem kolesu, ampak imam stranke, ki naredijo po 15.000 km na leto in zavore uporabljajo minimalno, ker vozijo večinoma po ravnini. Torej ves čas pa obremenjuješ pogon. Tako da kar se tiče cestnih koles v večini primerov skrbim ponavadi za pogon (menjava verige, zobnikov, sprednjih in zadnjih ležajev). Medtem ko pri BMX kolesih (odvisno, če je to Race BMX) veliko menjavam verige. Kakšno freestyle kolo, tam se večino polomi karkoli in se pač tisto zamenja, medtem ko se veriga praktično ne zamenja skoraj nikoli. Kar se tiče gorskega kolesa .. Tukaj je ponovno poudarek na amortizerjih, pogonu in zavore so veliko bolj obremenjene kot pri cesnih kolesih. Pri gorskih kolesih je toliko bolj pomembno, da ljudje do neke mere že skrbijo za komponente na kolesu.

Za tiste, ki ne vedo kako stvari spremljati pa se morda časovno opredeljujejo. Kakšna bi bila življenska doba posameznih delov oz. komponent? Vem, da je veliko odvisno od uporabe, pa vseeno.

Zadnja leta je nekako tako, da proizvajalci koles predpostavljajo, da je življenska doba 5 let. Zato tudi marsikdo misli, da ima na kolo doživljenjsko garancijo. Ja res je, ampak doživljenska garancija pri večini proizvajalcev pomeni 5 let. Seveda to ni na vse komponente. To je ponavadi na sprednji trikotnik okvirja, oprema ima eno leto, barva ponavadi dve ali tri leta. Komponente so nekako narejene, da če se kolo normalno uporablja in servisira je življenjska doba nekje  5 let. Po tem obdobju dejansko začenjo materiali, ne bom rekel odpovedovati .. Vse karakteristike kolesa so dejansko drugačne, kot na novem kolesu. Seveda, če kolo uporabljaš dosti in ga ne servisiraš, vrjetno tudi ne bo zdržalo 5 let. Ampak ob rednih servisih bi moralo kolo zdržati 5 let. Tudi za 5 let nazaj proizvajalci garantirajo rezervne dele. Kakšne specifične: vijaki, ležaji.. Če imaš kolo starejše od pet let, se lahko zgodi, da kakšnega dela ne boš našel.

Kakšno je tvoje menje med čeljustnimi zavorami in disk zavorami? Kakšne prednosti in slabosti pri vzdrževanju, servisiranju in uporabi?

Pri gorskih kolesih v bistvu ”rim brake-ov” skoraj več ne vidimo oz. jih vidimo samo v najnižjem rangu koles. Kar pomeni, da so se diski kar prijeli. Nekako večina ljudi oz. cestnih kolesarjev se je tega otepalo, ker z disk zavorami nikoli niso vozili. Tudi tega vrjetno ne bodo priznali, ampak mehaniki, ki predvsem delajo v cestenm kolesarstvu, so se zelo otepali hidravličnih zavor. Jaz osebno nimam nobenih predsodkov pa mislim da zadnje čase vidimo, da vsi novi modeli cestnih koles, ki prihajajo, prihajajo bolj kot ne samo z disk zavorami. Dejansko proizvajalci ukinjajo modele s ”rim brake-i”. Jaz mislim, da v naslednjih parih letih zgodilo, da bodo samo disk zavore. Prednosti so definitivno večja zavorna moč, zavora prime vedno enako. Če te dobi dež vemo, da ”rim brake-i”začnejo delati slabše, diski delajo enako. Edino tukaj bi opozoril, da imajo vseeno nekateri težave, ker disk zavora vedno prime enako, guma na podlago pa v mokrem prime precej slabše. Torej v dežju morate biti s cestnim kolesom z disk zavorami previdni, ker bo guma hitro obstala in izgubila stik s podlago. Tukaj je fajn, če imaš malo predznanja in gorskega kolesarjenja, da ti ni tuje dozirati hidravlične zavore. Ampak razen tega, pa vidim predvsem prednosti pri disk zavorah na cestnih kolesih.

To je tudi ena zanimiva stvar. Navodila za prestavljanje. Vem da se to zna velikokrat zgoditi. Problem, ko ljudje ne prestavljajo pravilno in se raztegne veriga, uniči se kaka gonilka. Kaj bi tukaj svetoval?

Tukaj bi v bistvu na dva dela razdelil. Prvi del je, da dejansko znamo uporabljati. Torej če imamo spredaj več prestav. Torej na cestnem kolesu. Gorska bolj kot ne (vsaj ta najnovejša) spredaj več nimajo prestav. Torej je lahko prestavljanje dosti lažje. V bistvu ne moreš narediti nič narobe. Pri cestnem kolesu, če imamo spredaj več prestav vsekakor: Če imamo spredaj na najmanjšem zobniku, probamo koristiti levo polovice kasete (od zobnikov proti sredini, od špicovproti sredini). V sredini (če imamo spredaj tri zobnike) lahko načeloma zadaj uporabljamo vse. Čeprav se je mogoče fajn izogniti skrajnim legam (najlažji in najtežji). Če imamo spredaj v najvišji, probamo koristiti spodnji del piramide (kasete, zobnikov). Druga stvar pa je (velja pri gorskem in cestnem), ko prestavljamo probamo razbremeniti. Pri avtu imamo sklopko (stisneš sklopko in nikoli ne menjaš kar tako). Pri kolesu lahko uporabljaš celotno svojo silo in kar tako menjaš. Probamo se temu izogibati in nekaj vatovodvzamemo iz gonilke in šele nato menjamo. Dostikrat dobim kakšen odškrnjen zob, ker je nekdo bil zelo močen in pri polni sili prestavljal. Lahko zagotovo podaljšamo življensko dobo verigi in zobnikom na tak način. Pri e-kolesih bi še mogoče še predvsem poudaril to, da je potrebno razbremeniti, počakati sekundo da motor preneha pomagati, prestaviti in goniti dalje. Pri e-kolesih je lahko to ”šklocanje” zelo močno. Zadaj zobniki in veriga so enaki kot na navadnih kolesih, moč pa je neprimerno večja.

Še mogoče kakšen nasvet okrog e-koles? Morda za servis e-koles. Je še tukaj kakšna posebnost?

Kolesa se servisirajo enako kot vsa ostala. Kar se tiče pogona je mogoče potrebno biti pozoren. Dejansko verige in zobniki .. življenska doba je veliko krajša, ravno zaradi tega, ker je vse enako kot pri ostalih, moč pa veliko večja. Pozorni moremo biti, da ne raztegnemo verige preveč, ker je potem velikokrat potrebno zamenjati celoten pogon, kar je lahko drago. Ne imeti preveč predsodkov, ker e-kolesa te slej kot prej dohitijo.

O verigi sva veliko govorila. Je morda kakšen ”bulletproof” sistem, da lahko sam doma pregledaš verigo ali se svetuje, da se zapelje do prvega servisa, kjer se z merilnim orodjem to izmeri?

Dejansko dobiš celi kup učinkovitih orodij za izmeriti dolžino verige. Mislim da nekdo, ki veliko kolesari, lahko investira teh dvajset evrov v to orodje in vedno ve kdaj menjati verigo. Mogoče je dobro, da se posvetuje s svojim mehanikom kdaj je tisto pravo, ker tukaj so mnenja malo deljena (pri koliko procentih iztegnjenosti zamenjati). Ampak sigurno vsak sam ve kdaj to narediti.

Vprašanje, ki ga je Tina zastavila na Instagramu. Orodja, ki jih mora imeti vsak kolesar v garaži? Kaj bi bilo to po tvoje?

Vsekakor je to dober set imbus ključev. Kot vidimo na kolesu se 90% uporablja imbus ključ. Potem ta merilec za verigo. Nevem, če lahko dam to k orodju, ampak vsekakor dobro olje za verigo. Če je to polno vzmeteno kolo tudi kakšen sprej za vzmetenje. To bi bilo osnovno orodje. Mogoče še kakšna krpa kje zraven orodja.

Še mogoče kakšen nasvet glede zategovanja? Vem, da je omejitev in nekateri morda malo pretegnejo vijake.

Na kolesu je mogoče dostikrat boljše zategniti malo manj. Ne bo takšne škode, kot pa če je preveč. Kakšen moment ključ ne škodi, ampak je kar drag. Vsak mehanik mora to zagotovo imeti. Kot hobi kolesar pa je … 150 evrov odšteti je pa marsikomu predrago. Sigurno pa ne more škoditi. Če se držimo predpisanih navorov na kolesu, ne moremo ničesar poškodovati oz. pretegniti.

Kaj pomeni generalni servis pri servisiranju? Kaj bi to vse zajemalo? Da nekdo, ki pelje kolo na servis, ve kaj tam dobi.

Tukaj je spet razlika med cestnim in gorskim kolesom. Načeloma so zadnje čase servisi gorskih koles precej dražji kot servisi cestnih koles. Ravno zaradi tega, ker cestno kolo nima amortizerjev. Vse kar servisiramo na generalnem servisu so: krmilni ležaj, gonilni ležaji, pogon (veriga), zavore in ležaji v pestah. Gorsko kolo (predvsem polno vzmeteno) ima vse to plus dve ali tri drage komponente (sprednji amortizer, zadnji amortizer in potopna sedežna opora). Servis ene te komponente lahko stane toliko, kot generalni servis celega cestnega kolesa. Jaz v ceniku za gorsko kolo nimam postavljene cene, ker se s stranko sproti dogovarjam ali bo servis vključeval tudi servis vzmetenja ali bo vključeval klasični generalni servis (mazanje gonilnega in krmilnega ležaja, pest). To je recimo tretjina cene tega, kot če so vključeni vsi amortizerji.

Torej na začetku si že povedal s čim vse si se ukvarjal. Najbrž je bilo tudi nekaj Kofirajdov v tvoji karieri kolesarja. Kaj bi bil tvoj ulimativni Kofirajd? Trasa, ki bi jo z veseljem še enkrat ponovil, svetoval drugim, ker ti je morda bila tako všeč.

Zadnje čase sem tako malo na kolesu, da bi bil najbolj srečen, če najdem že tri urce časa pa se zapeljem na naš hrib (Pohorje), kjer mislim da imamo enega izmed najboljših trailov daleč okrog, pa sploh ne vemo. V bistvu sem bil z enim od večjih kolesarskih proizvajalcev zadnja leta kar nekaj okrog po svetu in videl kar nekaj sanjskih lokacij pa moram reči, da dejansko ne vemo kaj imamo v Mariboru. Dejansko vse te sanjske lokacije nisto tako sanjske, kot je sanjsko naše Pohorje, katerega ne da ga ne znamo, znamo ga koristiti, ampak potenciala pa je še veliko več. Tak da ja, moj sanjski Kofirajd je za tri urce na Pohorje. Zdaj omogočajo tudi avtobusni prevoz iz Pivole na Bellevue in iz Ruš na Areh. Če to pokombiniraš skupaj imaš zelo malo vzpona in veliko spusta. Vmes prekolesariš med Bellevue-jem in Arehom. Ja, mislim da je to .. s tem bi bil trenunto čisto zadovljen.

Torej še ena zahvala, povabilom poslušalcem. Kaj bi jim sporočil?

Skrbeti za svoje kolo. Tako kot sva povedala. Marsikaj lahko na kolesu narediš sam. Že to če je kolo vedno čisto in veriga namazana lahko zelo podaljša servisne intervale. Pa ja, mogoče vsaj enkrat na leto se oglasi pri kakšnem mehaniku. Če ne druga vsaj to, da vrže oko in pove, če je za servis ali ni za servis. Mislim da bo to zadostovalo.

Pa seveda vabljeni v tvoj servis. Najlepša hvala.  

Hvala tebi.